Замовити дзвінок

Якісне стиснене повітря для скло заводів

Сучасні склозаводи - це складні виробничі структури з безперервним циклом випуску готової продукції. Як і на металургійних підприємствах - серцем виробництва є піч, в якій багатокомпонентне сипуча сировина під дією високих температур перетворюється в однорідну розплавлену скломасу. Основу енерговитрат в собівартості готової продукції становить природний газ і стиснене повітря. Причому стиснене повітря на скляних підприємствах ділиться на 3 види:

- подача вакуума (0,4-0,6 бар),

- подача сжатого воздуха низкого давления (2-3,5 бар(изб)),

- подача сжатого воздуха среднего давления (6-8,0 бар(изб)).

Готова продукція скляних підприємств випускається на складних, швидкісних автоматизованих лініях (склоформуючі машини). Кожну хвилину автоматизовані склоформуючі машини випускають сотні готових виробів, а добовий обсяг випуску та переробки великих склозаводів досягає від 1000 до 4000 тонн скломаси. Найсучасніші технології випуску склотари припускають неймовірні швидкості циклів, коли до подачі, якості і глибині регулювання потоку стисненого повітря низького тиску пред'являються особливі вимоги. Потік стисненого повітря значний і досягає від 200-500 м3 \ хв, тому широке застосування для стисненого повітря низького тиску на скляних виробництвах отримали многовальні відцентровані компресорні установки, додатковою перевагою яких є, також стиснене повітря високої якості - клас «0» за класифікацією ISO 5387 - «без вмісту олії».

Багатовальні відцентровані компресори мають значний ресурс і надійність, що досягають до 15-20 років, але навіть для цих компресорів приходить час, коли безперервний розвиток і підвищені вимоги до енергоефективності, змушують встановити більш досконалі, більш сучасні і більш ефективні моделі.

Саме установка нових більш енергоефективних і досконалих відцентрованих компресорів Hanwha Power Systems Co Ltd, флагманських моделей SM 6000 і SM 5100 об'єднала масштабні проекти зі збільшення виробничих потужностей ПрАТ «Костопільський Склозавод» і ПрАТ «Ветропак Гостомельський склозавод». Ці моделі вибрані не випадково, вони замінили морально і технологічно застарілі компресори минулих поколінь для того щоб підняти рівень енергоефективності на раніше недосяжну висоту.

Тут важливо зупинитися, і написати про деякі переваги конструкції нових моделей відцентрованих компресорних установок SM 5100-SM 6000 виробництва Hanwha Power Systems Ltd:

Це найсучасніша розробка, і розвиток концепції модульної, компактної конструкції «Включив і Працюй» - коли всі компоненти конструкції розміщені на єдиній рамі і не вимагають спеціальних монтажних робіт, характеристики нових моделей SM 5100-SM 6000 суттєво випереджають аналоги, присутні на ринку, а запуск такої потужної, комплексної компресорної установки здійснюється натисканням тільки 1 кнопки:

  • для кожної моделі передбачений вибір 6 типів Імпелерів для максимальної відповідності енергоспоживання робочому тиску стисненого повітря в пневмосистемі, а також для досягнення максимального діапазону ефективного регулювання для кожної моделі до 50%.
  • економія енергоспоживання, настільки важлива для великих енергетичних машин, досягається застосуванням міжступеневим кожухотрубним теплообмінником зі збільшеним коефіцієнтом тепловіддачі.
  • регулювання продуктивності компресора досягається плавним позиціонуванням лопаток ВНА (Впускной Направляючий Апарат) і плавним позиціонуванням протипомпажного Клапана. Синхронізація кута повороту ВНА і ПК особливо важлива для підтримки «нитки» робочого тиску з точністю 0,1 бар в пневмосистемі, а також для регулювання продуктивності понад 50%.
  • стандартною комплектацією компресорів серії SM 2100-SM7100 передбачені високовольтні пускові комірки в тому числі з м'яким стартом головного електричного двигуна, компенсатори реактивної потужності, комплект запасних частин на 2 роки експлуатації, основна та резервні системи фільтрації масла та вентиляції картера, для ущільнень високошвидкісних валів.
  • Сенсорний дисплей системи управління компресором забезпечує відображення параметрів роботи системи на 50 мовах, вбудований порт EtherNet надає можливість дистанційного керування і передачі параметрів в службу сервісу Hanwha Power Systems Ltd для попередження можливості аварійних зупинок.

Центробіжні многовальні компресорні установки є найпотужнішим компресорним обладнанням для скляних виробництв, але для їх функціонування необхідний комплекс допоміжного обладнання - як рефрижераторний осушувач стисненного повітря та двоконтурна градирня замкнутого циклу.

Для осушувачів стисненого повітря, що працюють з низьким тиском в пневмосистемі (2-3,5 бар (ізб)) Важливо передбачити необхідний запас по потужності та потоку, для збереження необхідної точки роси. Для правильного функціонування осушувача часто його номінальний розмір повинен бути збільшений до 200%. Це необхідно бо інакше, в найкритичніші моменти - жаркий період року, режими з максимальним потоком стисненого повітря через осушувач - характеристика «точки роси» може бути значно вище норми, що категорично неприпустимо в умовах сучасного контролю якості готової продукції.

Застосування двоконтурних градирень LSWA виробництва Evapco Europe Srl для охолоджуючої рідини відцентрових компресорів повністю відповідає новим екологічним вимогам. Забезпечуючи значне зниження викидів СО. Градирня працює в режимі «повітряного» охолодження, використовуючи двигуни вентиляторів для відповідності температури охолодження сезонних змін температури навколишнього середовища. Цей режим забезпечує також максимальну економію електроенергії. Коли середня сезонна температура підвищується вище +15 С (весна, літо), починає працювати контур зрошення градирні. Так як, контур зрошення працює тільки в «жарку пору року» - конструкція двухконтурной градирні забезпечує також значну економію води оборотного циклу.

За рахунок більш широкого діапазону «ефективного» регулювання продуктивності компресорів Hanwha Power Systems Co Ltd, флагманських моделей SM 6000 і SM 5100 були досягнуті добрі результати по енергоефективності! В середньому, за результатами перших місяців експлуатації, нових відцентрових компресорів економія енергоспоживання на вироблення стисненого повітря низького тиску склала в середньому - 11-12%.

Для потужностей головного електродвигуна потужність 1800 кВт - 2000 кВт і 3-х змінної безперервної роботи скляного підприємства, економія енергоспоживання в 12% - це економія більше 3 000 000 грн на рік!

Подача вакууму для скляних виробництв (0,4-0,6 бар) дуже важлива для сучасних технологій виробництва «легкої склотари». Ці технології дозволяють домогтися за допомогою вакууму - контрольованого потоншення стінки скляної тари, одночасно підвищуючи міцність скла. «Легка» склотара є одним з найбільш екологічних видів тари тривалого зберігання продуктів і напоїв і завойовує все більшу популярність у споживачів усього світу. Для подачі вакууму застосовуються ротаційні вакуумні станції Pneumofore SpA моделей UV- спеціально сконструйовані для роботи в умовах високих температур всмоктуваного газу до + 300С. Найважливішою перевагою вакуумних станцій Pneumofore SpA є повністю повітряне охолодження і застосування електро двигунів з регульованою швидкістю для зменшення енергоспоживання.

Для подачі «інструментального» без масляного повітря для скляних підприємств найкращим рішенням є гвинтові компресори Gardner Denver - моделі з індексом «е». Ці моделі з низькими швидкостями обертання гвинтового блоку мають максимальну енергоефективність і високим ресурсом! Серед переваг даних моделей - також технології хмарного сервісу «попередження» аварійних ситуацій iConn. Система Iconn визначить який з параметрів перевищує номінальні значення і ще до виникнення аварійної зупинки проінформує операторів і гарантійну службу ТОВ «Компрессорс Інтернешнл» про можливу аварійної ситуації.

Такий функціонал піднімає рівень взаємодії промислового обладнання і сервісних і операторських служб на раніше недосяжний рівень, коли в повній відповідності з концепцією діджіталізаціі Industry 4.0 - технологічне обладнання (компресори, осушувачі стисненного повітря, фільтрація) имет можливість інтерактивної взаємодії для попередження аварійних ситуацій!









Бренди

Замовити дзвінок Каталог Online